01 juli 2011

Perioder


Vår lilla dotter är periodare... hennes humör går i perioder och när man tror att man har koll på läget så förändras det och nästa period sätter igång... Så här är det ju för alla barn och det finns en massa skrivet om det i både böcker och på nätet.

Just nu har hon en period där vi börjar märka ett ganska starkt temperament och viljestyrka. Tove kan sitta och leka och vara glad och i nästa sekund kan hon bli jättearg/ledsen över att hon inte får göra något. det hon oftast vill göra är att gå fram och tillbaka genom altandörren till innergården om och om igen. Där är en trappavsats som hon tycket om att gå upp och ner på. Vi har inte riktigt förstått vad som är så kul med att gå där men när mamma eller pappa tröttnat på att gå fram och tillbaka så blir hon jättearg och sätter sig ner och storgråter. Samma sak gör hon när man plockar smultron och bjuder henne på och hon pekar på omogna smultron för hon vill ju ha mer. Smultron är ju jättegott!!! Det är svårt att förklara för en ettåring att de där ljusröda smultronen kommer vara mogna och jättegoda om ett par dagar!

De här perioderna är väldigt mycket involverade i vår lilla familjs sömn. Eller framför allt Toves, men sover Tove bra så sover ju vi bra och vice versa. För ungefär en månad sedan, ungefär när vi flyttade hade vi en dålig sovperiod! Tove blev helt förtvivlad om man gick ut ur rummet när hon skulle sova så det fanns inget annat alternativ än att sitta bredvid hennes säng tills hon somnade... vilket kunde ta allt från 30 minuter till 2 timmar! På natten vaknade hon och då var det omöjligt att få henne att somna om ens med välling. Det enda som gick var att låta henne sova i vår säng. Då sov hon som en liten gris.

Men så en dag när hon skulle somna på förmiddagen somnade hon helt utan krångel och jag kunde gå ut ur hennes rum nästan direkt. Sen har det fortsatt så och går vi in och lägger henne och går ut vid varje läggning. Hon blir aldrig ledsen när man går utan ligger och pratar med sina nallar Ibland blir hon lite gnällig efter en stund om hon inte är så sömnig och då får vi gå in och lägga ner henne igen. Hon står nämligen ofta upp då och har kastat ner stackars nallarna på golvet. Sen somnar hon oftast efter en kort stund. Det är sååå skönt!

Att vi sen har börjat fasa ut nattvällingen och att hon inte behövt någon välling på natten senaste veckan, ska vi inte prata om för som sagt när man tror att man har fått in en rutin och förstår sig på hennes lilla period så kan man ju ge sig på att allt ändras!

Inga kommentarer: