27 januari 2012

Mat...


Mat är en väldigt central sak när man har barn... Man ska planera mat, handla mat, laga mat och framför allt få barnet att äta den mat man lagat! Tove har tyckt att mat har varit intressant i omgångar... Bröstmjölk var kalas! Även smakportioner var kul. När vanlig mat började bli standarden så innebar det även att det inte längre var lika intressant. Det har inte varit så att Tove varit särskilt kräsen. Det mesta har hon testat. Men i perioder har hon knappt velat ha mat alls... Välling har däremot är dock en favorit som går att lita på.

Nu har vår lilla tjej dock kommit in i en period då mat är gott! det verkar som om starten på dagis verkar ha en god inverkan på matlusten. Kanske är det så att hon lär sig av de andra barnen.

Frukosten idag bestod av en portion havregrynsgröt, 1 1/2 kokt ägg och en banan! På öppna förskolan åt hon ytterligare en banan och till lunch åt hon en stor portion med pasta och tomatsås (med lammfärssmak, mums!) och en apelsin! Det innebär att hon redan har ätit dubbelt så mycket som hon kunde äta under en hel dag i julas! Och det är så skönt att hon äter ordentligt! Hon blir gladare och man slipper bli irriterad över att hon inte vill ha och istället kastar ner maten på golvet.

Det finns dock sådant som hon inte gillar... Fil och yoghurt funkar inte! När hon var mindre älskade hon turkisk yoghurt med lite fruktpuré i men nu är det tvärstopp. Det kvittar om man försöker kamouflera det med russin eller om man som jag gjorde idag serverar det som en god smootie med banan och hallon. Det går inte att lura vår lilla tjej... Men vi fortsätter att testa lite då och då.  vi får se om hon ändrar sig.


Inga kommentarer: