03 maj 2013

Vad äter man egentligen till grillat kött...

 
...är man vill hålla igen på kolhydrater?

Härom dagen sa Daniel att han började bli trött på att äta coleslaw till allt och att det vore supergott med en krämig potatisgratäng! Och då kom jag på att vi faktiskt gjort gratäng på rättika förra gången vi åt LCHF. Tydligen så innehåller rättika väldigt lite kolhydrater vilket gör den perfekt att äta när man vill undvika det.
 


Så jag luskade runt lite och hittade ett recept på bloggen 56 kilo som jag använde som inspiration. Resultatet blev jättebra och det smakar nästan som potatisgratäng. Tove åt med god aptit och trodde att det var potatis. Här är receptet.

Rättikagratäng med Chevré

Ingredienser

500 g rättika
1 liten gul lök, skivad i ringar
1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
2 dl crème fraiche
3 dl grädde
150 g Chevré
2 dl riven smakrik ost
salt och peppar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225 grader.


2. Skiva rättikan i tunna skivor och koka i 15-20 minuter tills den är mjuk. Häll av och låt ånga av en stund.

3. Blanda crème fraiche och grädde och smaksätt med salt och peppar.

4. Lägg ett lager rättika, lök och vitlök i en ugnsfast form. Smula hälften av chevrén över och häll sedan över 1/3 gräddkrämen. Upprepa varven en gång och avsluta sedan med ytterligare ett varv rättika med gräddkräm och avsluta med riven ost på toppen.

5. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg.




1 kommentar:

mamma sa...

Åh, det ser gott ut! Vi det ska vi prova!