07 augusti 2010

Humörsvängningar


Det är inte alltid lätt att tyda barnskrik... och hittills har vi ju varit ganska skonade från övning i detta. Tove är ju faktiskt en väldigt snäll tjej och glad för det mesta. Men ibland är hon inte lika nöjd...

Blöjbytargnäll
Ibland blir hon lite gnällig och otålig och då är det oftast en blöja som behöver bytas. Blöjbyte kan även hjälpa en ledsen Tove även om inte blöjan i sig är den primära orsaken till gråten. Skötbordet är nämligen ett favoritställe och så fort hon får vara där och man byter hennes blöja så ler hon och jollrar.

Sällskapssjuka
Tove är för det mesta på gott humör och när hon sitter i Babysittern brukar hon vara nöjd med att sitta själv. Detta är ju bra om man behöver en stund till annat som att laga mat eller ta en dusch...livet går ju trots allt vidare även om vi har träffat vårt livs största kärlek...
Ibland räcker dock inte babysittern och då kommer det ljud som ena stunden är joller och sen en sekund senare blir gnäll. Detta betyder att Tove vill ha lite sällskap och kärlek och det räcker oftast att sätta sig på huk och le och prata med henne. Då ändras den sura minen till ett stort leende som tack.

Matdags
När Tove är hungrig är det ofta inte gnäll utan ordentlig gråt som gäller, ganska intensiv gråt dessutom och då fungerar ingenting annat. Så fort man lägger henne för att amma tystnar hon och sen är hon nöjd och glad igen när hon ätit klart.

Napphumör
Någon gång om dagen är Tove på napphumör, då är hon ofta lite trött och gnäller. Då funkar nappen utmärkt och hon är nöjd och sitter och filosoferar så länge hon har nappen. Tyvärr händer det ju att nappen åker ut och då blir set skrik direkt. Ett kännetecken på att det är napphumör är att hon gapar och tar nappen direkt när man håller upp nappen. Dessutom suger hon på nappen väldigt mycket och ser nästan ut som Maggie, bebisen i The Simpsons. Nappen åker in och ut. :)
Idag när jag skulle laga mat var Tove på sitt napphumör. Jag sprang mellan spisen och soffan för att hålla henne nöjd. Ofta är det händerna som slår bort nappen men ibland spottar hon ut den med full fart. Helt plötsligt tystnade hon och när jag vände mig om hade hon somnat och nappen låg bredvid.

Trötter
När vår lilla tjej är trött så är hon ofta på napphumör eller goshumör vilket bara är mysigt såklart men ibland funkar det inte med nappen och då blir hon ledsen istället. Det börjar oftast med lite gnäll och sen blir det mer. Har man tur så kan man lugna henne ganska snabbt och sen somnar hon... ibland går det till att bli hysteriskt...

Hysteriskt
Detta har bara hänt några få gånger (läs 3-4) och en av dem var idag... Tove blir så trött att det tar lång tid att trösta och lugna henne och dessutom gallskriker hon rakt ut. Första gången detta hände blev vi lite shockade och trodde att hon mådde dåligt! Nu börjar vi lära oss och hjälps åt att gå runt och vagga henne när hon blir övertrött.

Inga kommentarer: