16 oktober 2010

Cupcakes

Chokladcupcake med Espressofrosting och Morotscupcake med limefrosting

Vad är cupcakes? Eller kanske rättare sagt, vad är skillnaden på muffins, cupcakes och amerikanska muffin.

Så här står det på hyfsat tillförlitliga Wikipedia:
"Cupcake är en muffins med topping. Dock kallas toppingen för frosting i cupcakesammanhang. Cupcakes är traditionellt sett mindre än en amerikansk muffin (i storlek är dom mer som det på svenska kallas muffin) och innehåller ofta olika fyllningar i form av cremer och frukt eller kanske tom en bit rabarberpaj."
Alltså...
Svensk muffins: Sån där "vanlig" (Daniel jag vet att du älskar det ordet) muffin.
Amerikansk muffin: Stor...Gigantisk variant av svenska muffins. Mycket populära på svenska cafeér men alldeles för stora för att äta upp ensam.
Cupcake: Vanligtvis muffin (ibland amerikansk muffin) med frosting.
Glasklart!

Vad föranledde då denna diskussion? Jo, jag bakade cupcakes till Toves farfars födelsedag igår och Daniel trodde att jag menade amerikanska muffins med frosting. Han såg lite besviken ut först, eftersom han hade förställt sig monster tillbakverk men när han smakat tror jag inte att han hade något att anmärka på dem.

Här
är recept på Chokladcupcakes.
Morotscupcakes gjorde jag en egen variant av...

Morotscupcakes med limefrosting

2 morötter
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 ½ tsk kanel
½ tsk kardemumma
½ tsk mald ingefära
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

60 g mjukt smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk limejuice
100 g Philadelphiaost
rivet skal av en lime

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst. Skala och riv morötterna på finaste delen på rivjärnet. Blanda kanel, kardemumma, ingefära, vetemjöl och bakpulver i en skål. Häll i mjölblandningen i äggsmeten och vispa så att allt blandas ordentligt. Tillsätt det smälta smöret under omrörning. Blanda sist ner de rivna morötterna. Lägg ut muffinsformar av papper i en muffinsplåt av metall. Muffinsplåten gör att kakorna inte flyter ut. När smeten är jämn, fördela den i pappformarna, fyll dem till drygt hälften och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Vispa smöret mjukt. Tillsätt florsocker blandat med vaniljsocker lite i taget. Vispa slutligen ner Philadelphiaosten, limejuice och limeskal. Vispa tills allt blandats ordentligt och är fluffigt. Spritsa eller bred ut över muffinsarna.

2 kommentarer:

Perni sa...

Mums mums mums!!!

Ellinor sa...

Båda varianterna var fantastiskt goda =)